Μείωση στήθους

Η μείωση στήθους είναι μια χειρουργική διαδικασία που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον όγκο του μαστού, προκειμένου να το κάνει μικρότερο και – σε ορισμένες περιπτώσεις – πιο εύμορφο.

Τι είναι η μείωση στήθους;

Η χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού επικεντρώνεται στην αφαίρεση του υπερβολικού ιστού στο στήθος, καθώς και στο λίπος και το δέρμα για να ελαφρύνει από το βάρος. Οι θηλές αναμορφώνονται ή ανυψώνονται, μαζί με το στήθος, το οποίο καταλήγει σε μια πιο αισθητικά άρτια θέση.

Η διαδικασία μείωσης του στήθους είναι ιδανική για ασθενείς με φυσικά πολύ μεγάλα στήθη που προκαλούν δυσφορία ή ταλαιπωρία ή για όσες παρατηρούν αύξηση μετά τον τοκετό. Η μείωση του μαστού είναι κατάλληλη τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες που πιστεύουν ότι το στήθος τους δεν είναι ανάλογο με το υπόλοιπο σώμα τους.

Πιο αναλυτικά…

Η διαδικασία μείωσης στήθους είναι μια χειρουργική επέμβαση που εκτελείται υπό γενικό αναισθητικό και διαρκεί 2 έως 3 ώρες.

Το συνολικό αποτέλεσμα είναι η μείωση του όγκου του μαστού, και ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις, η επανατοποθέτηση του μαστού και της θηλής για τη δημιουργία της βέλτιστης αισθητικής εμφάνισης.

Η διαδικασία συνδυάζεται συνήθως με μια διαδικασία ανύψωσης του μαστού για την αποκατάσταση της βέλτιστης θέσης του μαστού μετά τη χειρουργική επέμβαση. Δυστυχώς, τα μεγαλύτερα στήθη μπορεί συχνά να σχετίζονται με μια ποικιλία προβλημάτων, όπως πόνος στην πλάτη, πόνος στον αυχένα και ερεθισμός του δέρματος, όπως εξανθήματα κάτω από το στήθος.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χειρουργός σας φροντίζει να διατηρήσει τις συνδέσεις μεταξύ του υπόλοιπου ιστού του μαστού και του δέρματος, προκειμένου να διατηρηθεί η ικανότητα θηλασμού.

Ο χρόνος αποκατάστασης τείνει να κυμαίνεται μεταξύ 1 – 2 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια του οποίου συνιστούμε λίγο χρόνο εκτός εργασίας και μειωμένη φυσική κίνηση έως ότου υποχωρήσει το πρήξιμο. Η τακτική σωματική δραστηριότητα και η άσκηση μπορούν να συνεχιστούν πλήρως σε περίπου 6 εβδομάδες.

Είμαι κατάλληλος/η για μείωση στήθους;

Είστε ενήλικας με πλήρως αναπτυγμένα στήθη
Είστε σωματικά και ψυχολογικά υγιής
Ενοχλείστε από το μέγεθος ή το σχήμα του μαστού τους, είτε για γενετικούς λόγους είτε λόγω εξωτερικών παραγόντων όπως η γήρανση, η εγκυμοσύνη ή η αύξηση/απώλεια βάρους
Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί με τη χειρουργική επέμβαση

Πριν την επέμβαση

Πριν την επέμβαση, προηγείται εργαστηριακός έλεγχος (Η.Κ.Γ., ακτινογραφία θώρακος, εξετάσεις αίματος). 6 εβδομάδες πριν από τη διαδικασία, σας συνιστούμε να διακόψετε το κάπνισμα, καθώς οι ασθενείς που καπνίζουν έχουν υψηλότερο κίνδυνο αργής επούλωσης και επιπλοκών.

Την εβδομάδα πριν από τη διαδικασία θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε ασπιρίνη ή οποιοδήποτε φάρμακο που περιέχει ασπιρίνη.

6 ώρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση δεν πρέπει να καταναλώνετε φαγητό ή ποτό, εκτός από μικρές γουλιές νερού ή τσαγιού που επιτρέπονται έως και 2 ώρες πριν από την είσοδο.

Η επέμβαση

Η διαδικασία της μείωσης στήθους πραγματοποιείται με γενικό αναισθητικό κατά τη διάρκεια 2 έως τ3 ωρών. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την τομή κάτω από το στήθος, την εκτομή του ιστού του μαστού και του όγκου, και στη συνέχεια την επανατοποθέτηση της θηλής. Το σχήμα του στήθους μειώνεται, σηκώνεται και επαναδημιουγείται.

Μετά την επέμβαση

Η αποκατάσταση της μείωσης στήθους είναι αρκετά γρήγορη και μια τυχόν υπολειμματική δυσφορία θα υποχωρήσει σε λίγες μέρες. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ρουτίνα μετά από μια εβδομάδα μετά την επέμβαση. Η πλήρης διαδικασία επούλωσης κυμαίνεται μεταξύ 2 – 3 εβδομάδων. Θα έχετε μώλωπες και πρήξιμο, που θα υποχωρήσουν μέσα σε λίγες μέρες, ενώ χορηγούνται παυσίπονα και αντιβιοτικά.

Την επόμενη ημέρα του χειρουργείου θα γίνει αλλαγή στις γάζες και θα φορεθεί “αθλητικός στηθόδεσμος” (sports bra) για ένα μήνα. Τοπική περιποίηση των τομών γίνεται καθημερινά με αντισηπτικά επιθέματα για περίπου δύο εβδομάδες, ενώ μετά την επούλωση προτείνεται ήπιο μασάζ με χρήση ενυδατικών αλοιφών.

FAQS - Συχνές ερωτήσεις

Με μια ματιά

Διαμονή στο νοσοκομείο:

Αυθημερόν

Χρόνος απουσίας από την εργασία σας:

1-2 εβδομάδες

Διάρκεια Χειρουργείου:

2 -3 ώρες

Σεξουαλική Δραστηριότητα:

4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο με περιορισμένη δραστηριότητα

Υγιεινή:

Κανονικό ντους μετά από 1 εβδομάδα

Άσκηση:

Σε 6 εβδομάδες

Οδήγηση:

2 εβδομάδες

Πλήρης Ανάρρωση:

6-8 εβδομάδες

Θέση Υπνου:

Συνιστάται ύπνος ανάσκελα για 1-2 εβδομάδες

Τελικό αποτέλεσμα:

μετά από 1 μήνα θα δείτε το τελικό αποτέλεσμα…

Menu