Ωτοπλαστική

Η χειρουργική αναμόρφωση του αυτιού, επίσης γνωστή ως Ωτοπλαστική, αναφέρεται σε μια σειρά κοινών διαδικασιών αισθητικής χειρουργικής που έχουν σχεδιαστεί για τη διόρθωση του μεγέθους και του σχήματος του αυτιού και του λοβού του αυτιού.

Τι είναι η ωτοπλαστική;

Η ωτοπλαστική είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση που μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία και την εμφάνιση του αυτιού, καθώς και να βελτιώσει την εικόνα του ασθενούς. Αποτελεί την επέμβαση για την αποκατάσταση μιας συχνής συγγενούς ανωμαλίας των πτερυγίων που ονομάζουμε αφεστώτα ώτα ή πεταχτά αυτιά.

Η χειρουργική επέμβαση ωτοπλαστικής μπορεί να πραγματοποιηθεί σε παιδιά από την ηλικία των 6 ετών, καθώς αυτή είναι συχνά η ιδανική ηλικία για τη διόρθωση των αυτιών, αφού έως τότε εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Πιο αναλυτικά…

Τα αυτιά είναι ένα εξέχον χαρακτηριστικό του προσώπου και τα αυτιά στο σωστό μέγεθος, σχήμα και θέση μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη συνολική ισορροπία και την αισθητική της εμφάνισης του προσώπου.

Τα οφέλη της ωτοπλαστικής μπορούν να περιλαμβάνουν:

Βελτιώνουν το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση του αυτιού
Βελτιώνουν τις αναλογίες του αυτιού και αποκαθιστούν τη συμμετρία
Βελτιώνουν τη συναισθηματική ευεξία και την αυτοεκτίμηση

Είμαι κατάλληλος/η για ωτοπλαστική;

Είστε κατάλληλος/η για ωτοπλαστική, εάν ισχύουν όλα τα ακόλουθα:

Έχετε αυτιά που προεξέχουν
Αντιμετωπίζετε συμπτώματα μειωμένης αυτοεκτίμησης λόγω του σχήματος ή του μεγέθους του αυτιού

Η επέμβαση

Η διαδικασία πραγματοποιείται συνήθως με τοπικό αναισθητικό κατά τη διάρκεια μιας έως δύο ωρών. Πρώτα θα λάβετε κάποια τοπική αναισθησία στην περιοχή του αυτιού και, στη συνέχεια, θα γίνουν τομές στις πτυχές του αυτιού ή στην πίσω επιφάνεια πίσω από το αυτί.

Ο χειρουργός σας θα κάνει μια τομή στο πίσω μέρος του αυτιού σας και θα ξεκολλήσει λίγο δέρμα από τον χόνδρο. Θα αλλάξει το σχήμα του χόνδρου έτσι ώστε το αυτί σας να βρίσκεται πιο κοντά στο κεφάλι σας. Εάν τα αυτιά σας δεν είναι συμμετρικά (ομοιόμορφα και στις δύο πλευρές), ο χειρουργός μπορεί να το διορθώσει επίσης.

Αφού ο χειρουργός σας αναμορφώσει το χόνδρο, θα τον ασφαλίσει στη νέα του θέση με μόνιμα ράμματα. Στη συνέχεια, θα κλείσει διακριτικά την πληγή με ράμματα και θα εφαρμόσει έναν σφιχτό επίδεσμο γύρω από το κεφάλι σας για να σταθεροποιήσει τα αυτιά στη νέα τους θέση.

Τυχόν ουλές θα κρυφτούν καλά πίσω από το αυτί.

Μετά την επέμβαση

Θα υπάρξει ελαστικός επίδεσμος για περίπου 5 ημέρες. Την 1η ημέρα κυρίως ίσως χρειαστούν παυσίπονα για ανακούφιση από τυχόν πόνο. Δίδεται αντιβιοτική αγωγή για 4 ημέρες, ενώ όταν αφαιρεθεί ο επίδεσμος, θα πρέπει τη νύχτα κατά τον ύπνο να φοριέται “κορδέλα τύπου τένις” για περίπου 30 ημέρες. Επισκέπτεστε τον γιατρό μετά από 4 εβδομάδες για τελικό έλεγχο.

FAQS - Συχνές ερωτήσεις

Με μια ματιά

Διαμονή στο νοσοκομείο:

Αυθημερόν

Χρόνος απουσίας από την εργασία σας:

1 εβδομάδα

Διάρκεια Χειρουργείου:

1 ώρα

Σεξουαλική Δραστηριότητα:

2-4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο με περιορισμένη δραστηριότητα

Υγιεινή:

Κανονικό ντους μετά από 1 ημέρα κρατώντας στεγνή την περιοχή

Άσκηση:

 Σε 2 εβδομάδες

Οδήγηση:

1 εβδομάδα

Πλήρης Ανάρρωση:

4 εβδομάδες

Θέση Υπνου:

Συνιστάται ύπνος ανάσκελα με υπερυψωμένο το κεφάλι για 2 εβδομάδες

Τελικό αποτέλεσμα:

μετά από 1 μήνα θα δείτε το τελικό αποτέλεσμα…

Menu