Ρινοπλαστική

Μια διαδικασία ρινοπλαστικής αναδιαμορφώνει, διορθώνει ή αναδομεί τη μύτη για να επιτύχει πιο αισθητικά ευχάριστες αναλογίες και ομοιομορφία στο πρόσωπο.

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Ενώ και η ρινοπλαστική γίνεται συνήθως για αισθητικούς λόγους, μπορεί επίσης να εκτελεστεί ως διαδικασία για τη βελτίωση της λειτουργίας της μύτης, διορθώνοντας τα αναπνευστικά προβλήματα και βοηθώντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της άπνοιας και του ροχαλητού.

Υπάρχει επίσης η μεγάλη ομάδα ασθενών που έχουν υποστεί τραυματισμούς στη μύτη, πολύ συχνά ρινικό κάταγμα, λόγω αθλητισμού ή ως αποτέλεσμα σωματικής επίθεσης.

Όποιο κι αν είναι το κίνητρο, η χειρουργική μας προσέγγιση έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με βάση τα φυσικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, χαρίζοντας μια μύτη που εναρμονίζεται τέλεια με το υπόλοιπο πρόσωπο. Αυτό απαιτεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ του μεγέθους, του σχήματος, των περιγραμμάτων και του ορισμού της ρινικής γέφυρας και του άκρου. Η αναμόρφωση της μύτης απαιτεί ιδιαίτερη δεξιότητα, καθώς ακόμη και τα χιλιοστά κάνουν τη διαφορά σε ένα απολύτως φυσικό αποτέλεσμα.

Πιο αναλυτικά…

Η μύτη στηρίζεται σε σκελετό. Στο άνω μέρος βρίσκεται ένας σκελετός με οστά και στο κάτω μέρος τα ρουθούνια, ένας εύκαμπτος χόνδρος του ίδιου τύπου όπως έχουμε στο αυτί. Όλα αυτά σκεπάζονται από το δέρμα. Με τη ρινοπλαστική επεμβαίνουμε και τροποποιούμε τα οστά και τους χόνδρους. Όταν υπάρχει “καμπούρα” στη μύτη αυτή συνήθως αφαιρείται με το ειδικό οστεοτόμο και κατόπιν τα πλάγια τμήματα του οστού “σπάνε” και μετακινούνται με κίνηση των δακτύλων κεντρικότερα.

Οι χόνδροι μπορούν να τροποποιηθούν είτε αφαιρώντας κάποιο τμήμα αυτών ή κάνοντας διάταξη. Εκτός απ το αισθητικό αποτέλεσμα η μύτη θα πρέπει να λειτουργεί σωστά. Αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην αναπνοή είναι:

  • το στραβό ρινικό διάφραγμα
  • η έξω ρινική βαλβίδα
  • η έσω ρινική βαλβίδα
  • υπερτροφικές κόγχες

Οι περισσότερες επεμβάσεις στη μύτη συνεπάγονται μείωση του μεγέθους και συνεπώς τόσο ο σκελετός του οστού όσο και του χόνδρου μειώνονται, επιτρέποντας στο δέρμα να συρρικνωθεί, συχνά χωρίς ίχνος ουλής.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Μια τομή γίνεται κατά μήκος της κολομέλας (το κεντρικό στήριγμα της μύτης που χωρίζει τα δύο ρουθούνια). Η τομή πραγματοποιείται και γύρω από το χείλος των ρουθουνιών. Ο χειρουργός τότε έχει μια άμεση άποψη του χόνδρου, την οποία μπορεί στη συνέχεια να αναδιαμορφώσει. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για περίπλοκη, δύσκολη και τραυματισμένη μύτη. Η τομή παρόλο που είναι μόνιμη συνήθως επουλώνεται πολύ καλά και δεν είναι ορατή. Μειονέκτημα της επέμβασης είναι ότι το οίδημα (πρήξιμο) κρατάει περισσότερο.

ΚΛΕΙΣΤΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η κλειστή ρινοπλαστική δεν έχει τομή στο δέρμα της κολομέλας μεταξύ των ρουθουνιών, αλλά πραγματοποιείται μέσω του βλεννογόνου του εσωτερικού της μύτης. Ο χειρουργός δεν έχει την άμεση άποψη του ρινικού σκελετού και ως εκ τούτου είναι μια τεχνική για έναν πραγματικά έμπειρο χειρουργό.

Είμαι κατάλληλος/η για ρινοπλαστική;

Είστε κατάλληλος/η για ρινοπλαστική, αν ισχύουν τα ακόλουθα:

Είστε σωματικά και ψυχικά υγιής
Ανησυχείτε για το μέγεθος ή το σχήμα της μύτης σας, είτε για αισθητικούς, είτε για ιατρικούς λόγους
Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί με τη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση
Θέλετε να διορθώσετε έναν τραυματισμό που έχει συμβεί στη μύτη σας
Ροχαλίζετε δυνατά, αισθάνεστε άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου ή αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην αναπνοή

Πριν την επέμβαση

6 εβδομάδες πριν από τη διαδικασία της βλεφαροπλαστικής, σας συνιστούμε να διακόψετε το κάπνισμα, καθώς οι ασθενείς που καπνίζουν έχουν υψηλότερο κίνδυνο αργής επούλωσης και επιπλοκών.

Την εβδομάδα πριν από τη διαδικασία θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε ασπιρίνη ή οποιοδήποτε φάρμακο που περιέχει ασπιρίνη.

6 ώρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση δεν πρέπει να καταναλώνετε φαγητό ή ποτό, εκτός από μικρές γουλιές νερού ή τσαγιού που επιτρέπονται έως και 2 ώρες πριν από την είσοδο.

Μετά την επέμβαση

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής αποδεσμεύεται από το νοσοκομείο έχοντας νάρθηκα στην περιοχή της μύτης. Εντός της μύτης τοποθετούνται γάζες, οι οποίες παραμένουν στη θέση τους για 48 ώρες, ενώ ο νάρθηκας αφαιρείται μετά από 7 με 10 ημέρες.

Η ρινοπλαστική είναι μια από τις λιγότερο επώδυνες διαδικασίες, αν και είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε ότι η μύτη σας είναι μπλοκαρισμένη λόγω του πρηξίματος που θα αντιμετωπίσετε μετά την επέμβαση. Αυτό θα υποχωρήσει μετά από 7 – 10 ημέρες, μετά τις οποίες θα πρέπει να περιμένετε κάποια υπολειμματική μώλωπα. Σας συμβουλεύουμε τη συνολική ξεκούραση για αρκετές ημέρες μετά τη θεραπεία και συνιστούμε τουλάχιστον 2 εβδομάδες εκτός εργασίας. Συνιστούμε επίσης να αποφεύγετε το υπεριώδες φως για 2-4 εβδομάδες για να βοηθήσετε τη διαδικασία της επούλωσης.

Το 60% περίπου του αισθητικού αποτελέσματος είναι εμφανές μετά από 3 μήνες, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ορατό σε 12 με 14 μήνες.

FAQS - Συχνές ερωτήσεις

Με μια ματιά

Διαμονή στο νοσοκομείο:

Αυθημερόν

Χρόνος απουσίας από την εργασία σας:

1 βδομάδα και ανάλογα το αντικείμενο

Διάρκεια Χειρουργείου:

2 -3 ώρες

Σεξουαλική Δραστηριότητα:

4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο με περιορισμένη δραστηριότητα

Υγιεινή:

Κανονικό ντους μετά από 1 ημέρα κρατώντας στεγνή την περιοχή

Άσκηση:

Σε 6 εβδομάδες

Οδήγηση:

2 εβδομάδες

Πλήρης Ανάρρωση:

6-8 εβδομάδες

Θέση Υπνου:

Συνιστάται ύπνος ανάσκελα για 4 εβδομάδες

Τελικό αποτέλεσμα:

μετά από 1 μήνα θα δείτε το τελικό αποτέλεσμα…

Menu