Τραύματα – ουλές

Οι ουλές είναι ο φυσικός τρόπος θεραπείας του σώματος από τραυματισμό και αποτελούν αναπόφευκτο μέρος της διαδικασίας επούλωσης.

Κάθε ουλή είναι μοναδική και ο τρόπος ανάπτυξής τους είναι επίσης απρόβλεπτος.

Η κακή επούλωση μπορεί να προκαλέσει σημάδια που είναι προφανή, αντιαισθητικά ή παραμορφωτικά. Ακόμη και μια πληγή που θεραπεύεται καλά μπορεί να οδηγήσει σε μια ουλή που επηρεάζει την εμφάνιση. Οι ουλές μπορεί έχουν διαφορετικό χρώμα ή υφή από το υγιές δέρμα που τις περιβάλλει ή να είναι ιδιαίτερα αισθητές λόγω του μεγέθους, του σχήματος ή της θέσης τους.

Μερικοί άνθρωποι δημιουργούν “καλύτερα” σημάδια από άλλους, για παράδειγμα οι «κακές ουλές» όπως οι υπερτροφικές ή χηλοειδείς ουλές παραμένουν ορατές και προκαλούν ερεθισμό του δέρματος για αρκετούς μήνες. Όταν αυτά τα «ορατά» σημάδια ξεθωριάζουν, τείνουν να λευκαίνουν και να παραμένουν εξίσου ορατά – σε αντίθεση με μια «καλή ουλή» που συνδυάζεται καλά με τον περιβάλλοντα ιστό.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ουλών;

Οι επίπεδες, ανοιχτές ουλές είναι η πιο κοινή μορφή ουλής. Μπορεί να είναι κόκκινες, σκούρες και προεξέχουν ελαφρώς αμέσως μετά τον τραυματισμό, αλλά εξασθενούν φυσικά καθώς προχωρά η διαδικασία επούλωσης.

Οι χηλοειδείς ουλές είναι πολύ ορατές ουλές με ακανόνιστο σχήμα, προεξέχουν πολύ από την επιφάνεια και συνεχίζουν να αναπτύσσονται πέρα από τη θέση του τραύματος. Μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα και είναι επώδυνες. Ο κίνδυνος χηλοειδών ουλών είναι πολύ υψηλότερος στο πιο σκούρο δέρμα.

Οι υπερτροφικές ουλές είναι κόκκινες και διογκωμένες, παρόμοιες με τις χηλοειδείς ουλές, αλλά μπορεί να ωριμάσουν και να υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες για την αποκατάσταση των ουλών, ειδικά εάν έχετε μια ουλή που είναι επώδυνη, αντιαισθητική ή εάν περιορίζει την κίνησή σας. Οι ουλές δεν μπορούν να αφαιρεθούν εντελώς, αλλά μπορούν να γίνουν λιγότερο ορατές, είτε με χειρουργικά είτε με μη χειρουργικά μέσα.

Οι πιο συνηθισμένες θεραπείες είναι:

Ενέσιμα
Θεραπείες με λέιζερ
Χειρουργική επέμβαση

Ποια είναι τα οφέλη της χειρουργικής αφαίρεσης ουλών από τραύματα;

Γρήγορη, αποτελεσματική χειρουργική θεραπεία
Τοπικό αναισθητικό, δεν απαιτείται γενικό αναισθητικό
Μειώνει ή αφαιρεί τις ορατές ουλές
Αντιμετωπίζει τη φαγούρα
Βελτιώνει την κίνηση στην περιοχή των ουλών
Βελτιώνει τη συναισθηματική ευεξία

Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την αφαίρεση ιδιαίτερα εμφανών, πολύπλοκων ή αντιαισθητικών ουλών.

Οι εναλλακτικές μη χειρουργικές θεραπείες περιλαμβάνουν: Dermal Fillers, IPL, Chemical Peels κ.ά. Συχνά απαιτείται συνδυασμός θεραπειών για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.

Είμαι κατάλληλος/η για αφαίρεση ουλών;

Είστε κατάλληλος/η για αφαίρεση ουλών χειρουργικά, εάν ισχύουν όλα τα ακόλουθα:

Σας ενοχλεί μια ουλή οπουδήποτε στο σώμα σας
Είστε σωματικά υγιείς
Έχετε ρεαλιστικούς στόχους από τη χειρουργική επέμβαση
Δεν έχετε ενεργή ακμή ή άλλες δερματικές παθήσεις στην περιοχή που πρόκειται να γίνει η επέμβαση

FAQS - Συχνές ερωτήσεις

Menu