Κατακλίσεις

Οι κατακλίσεις ή αλλιώς έλκη πίεσης είναι πληγές του σώματος, οι οποίες δημιουργούνται σε σημεία μακροχρόνιας πίεσης.

Πρόκειται για περιοχές νέκρωσης ιστών που συμβαίνουν όταν τα μαλακά μόρια (δέρμα, λίπος, μύες) πιέζονται μεταξύ μιας οστικής προεξοχής και μιας εξωτερικής επιφάνειας για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Κατακλίσεις δημιουργούνται κατά κανόνα σε κατακεκλισμένους ασθενείς ή ηλικιωμένους.

Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καταπόνησης είναι εκείνα που έχουν ιατρικές παθήσεις που περιορίζουν την ικανότητά τους να αλλάζουν θέσεις ή τους κάνουν να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε ένα κρεβάτι ή μια καρέκλα. Προκαλούνται επίσης από δυνάμεις τριβής, εκδορές, υγρασία στην περιοχή του τραύματος και κακή διατροφή.

Οι περισσότερες κατακλίσεις θεραπεύονται, αλλά μερικές δεν επουλώνονται ποτέ πλήρως. Οι Κατακλίσεις 3ου και 4ου βαθμού, με νέκρωση των μυών ή ακόμα και του υποκείμενου οστού, αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

Η επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης κατακλίσεων γίνεται υπό γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία και έχει ως στόχο να σφραγίσει την πληγή, να επιταχύνει την επούλωση και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει τον καθαρισμό της πληγής και τη χρήση ιστού από υγιές δέρμα για να κλείσει το έλκος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο μεταφερόμενος ιστός να έχει άριστη αιμάτωση, ώστε να βοηθήσει στην επούλωση τού έλκους.

Μετά την επέμβαση

Θα χρησιμοποιηθούν παροχετεύσεις, που θα χρειαστεί να μείνουν σε αρκετές περιπτώσεις αρκετές εβδομάδες. Ο ασθενής θα πρέπει να μην ξαπλώνει στο σημείο της κατάκλισης και επιπλέον θα πρέπει να χρησιμοποιείται ειδικό αερόστρωμα για την εναλλαγή των πιέσεων στα διάφορα σημεία του σώματος. Οι αλλαγές πραγματοποιούνται είτε με γάζες και αντισηπτικά ή αλοιφές, είτε με ειδικά επιθέματα, είτε με ένα ειδικό σύστημα αρνητικής πίεσης (VAC) που αναρροφά συνεχώς τα υγρά της πληγής.

FAQS - Συχνές ερωτήσεις

Menu