Δερματικοί όγκοι

Υπάρχουν καλοήθεις και κακοήθεις δερματικοί όγκοι. Τα λιπώματα είναι καλοήθεις και γενικά αβλαβείς όγκοι λίπους που προεξέχουν από το δέρμα και εμφανίζονται οπουδήποτε στο σώμα.

Συνήθως, είναι μαλακά, ελαστικά, κινούμενα εξογκώματα που προεξέχουν από το δέρμα με λίγο ή καθόλου πόνο. Αναπτύσσονται αργά και κυμαίνονται σε μέγεθος έως 10 εκατοστά.

Τα λιπώματα είναι συνήθως ακίνδυνα και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτά, καθώς μπορούν να αποκοπούν μέσω μιας πολύ απλής χειρουργικής επέμβασης με τοπικό αναισθητικό.

Πού βρίσκονται συνήθως τα λιπώματα;

Τα λιπώματα απαντώνται συχνότερα στα χέρια, τους ώμους, την άνω πλάτη, το στήθος, τους μηρούς και τους γλουτούς. Ωστόσο, μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε υπάρχουν λιποκύτταρα.

Τα λιπώματα είναι πιο συνηθισμένα σε μεσήλικες άνδρες και γυναίκες. Αυτοί οι καλοήθεις όγκοι έχουν μια μικρή τάση εμφανίζονται σε οικογένειες, οπότε, εάν υπάρχουν ένα ή περισσότερα άτομα στην οικογένειά σας με λίπωμα, οι πιθανότητές σας να αναπτύξετε ένα αυξάνονται σημαντικά.

Πώς λειτουργεί η αφαίρεση λιπώματος;

Η απομάκρυνση του λιπώματος πραγματοποιείται με τοπικό αναισθητικό. Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου ένα λίπωμα είναι πολύ μεγάλο ή βαθύ, μπορεί να χρειαστείτε γενικό αναισθητικό. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία θα είναι πολύ γρήγορη και δεν θα νιώσετε τίποτα.

Ο χειρουργός θα εφαρμόσει ένα τοπικό αναισθητικό, θα κάνει μια τομή στο δέρμα σας και θα αφαιρέσει το κομμάτι. Αυτό μπορεί να σταλεί σε εργαστήριο και να ελεγχθεί για τυχόν σημάδια παθολογίας, όπως ο καρκίνος. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούνται ράμματα και εφαρμόζεται ένας επίδεσμος για την αποφυγή αιμορραγίας.

Γιατί πρέπει να αφαιρέσω το λίπωμά μου;

Εάν σας ενοχλεί με κάποιο τρόπο, εάν είναι αντιαισθητικό, επώδυνο ή αυξάνεται σε μέγεθος με ανησυχητικό τρόπο, τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την αφαίρεσή του. Αξίζει να αφαιρεθεί εάν ο δερματολόγος σας ανησυχεί σχετικά με αυτό, όπως εάν είναι κόκκινο ή σκληρό και δεν κινείται. Μόλις αφαιρεθεί χειρουργικά ένα λίπωμα, οι υποτροπές είναι ασυνήθιστες.

FAQS - Συχνές ερωτήσεις

Menu