Μελάνωμα

Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται όταν αλλάζει το γενετικό υλικό μέσα στα κύτταρα, προκαλώντας μια μεταβολή στον τρόπο συμπεριφοράς των κυττάρων.

Μπορούν να αυξηθούν σε μέγεθος και αριθμό, οδηγώντας στην ανάπτυξη ενός όγκου.

Μελάνωμα: το πιο επικίνδυνο από όλους τους καρκίνους του δέρματος, μπορεί να αναπτυχθεί από υπάρχουσες ελιές ή πιο συχνά ως νέο αυτόνομο σημάδι στο δέρμα. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά πιο συχνά βρίσκεται στο πρόσωπο, στα πόδια, στα χέρια και στον κορμό ή σε άλλες περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο.

Με ποια συμπτώματα πρέπει να αναζητήσω ιατρική γνωμάτευση;

Θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική γνωμάτευση αν μια ελιά:

Αλλάζει χρώμα
Αλλάζει σχήμα και μέγεθος
Φέρνει φαγούρα ή είναι επώδυνη
Προκαλεί ερεθισμό
Πιάνεται στα ρούχα

Τι πρέπει να κάνω εάν υποψιάζομαι ότι έχω μελάνωμα;

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε οποιαδήποτε μορφή καρκίνου του δέρματος, πρέπει να μιλήσετε αμέσως με τον δερματολόγο ή τον ιατρό σας και να ζητήσετε ειδική αξιολόγηση.

Μετά την αξιολόγηση, ο ιατρός σας θα σας προτείνει να αφαιρέσετε τον πιθανό καρκίνο του δέρματος για οποιονδήποτε από τους ακόλουθους κύριους λόγους:

Είναι επικίνδυνο και πρέπει να απομακρυνθεί
Θεωρείται δυνητικά επικίνδυνο και είναι καλύτερο να εξαλείψετε τον κίνδυνο τώρα παρά να συνεχίσετε να το παρακολουθείτε και να κάνετε τακτικούς ελέγχους
Δεν θεωρείται καρκινικό, αλλά προεξέχει και ερεθίζεται εύκολα από ρούχα ή σας ενοχλεί για αισθητικούς λόγους και θα θέλατε να αφαιρεθεί

Η επέμβαση αφαίρεσης μελανώματος

Το μελάνωμα και ένα μέρος του δέρματος γύρω από αυτό αφαιρούνται. Μερικές φορές τοποθετείται και ένα μόσχευμα, ένα κομμάτι δέρματος από άλλο σημείο που το αντικαθιστά. Σε ασθενείς με μελάνωμα που έχει φτάσει σε βάθος ή έχει εξαπλωθεί, υπάρχει ο κίνδυνος της υποτροπής παρά την αφαίρεση.

FAQS - Συχνές ερωτήσεις

Menu