Άκρα χείρα

Η σύνδρομο Dupuytren είναι μια πάθηση της άκρας χείρας όπου τα δάκτυλα κάμπτονται και το δέρμα της παλάμης σκληραίνει, εμποδίζοντας τον ασθενή να κάνει έκταση των δακτύλων.

Επηρεάζει συχνά τα μικρά δάχτυλα, αλλά μπορεί να επηρεάσει όλα τα δάχτυλα (ή τους αντίχειρες) και των δύο χεριών. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν ως ένα μικρό οζίδιο στην παλάμη του χεριού, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε μια μάζα ιστού που τραβά τα δάχτυλα πίσω προς την παλάμη.

Δεν υπάρχει καμία γνωστή αιτία που μπορεί να το προκαλέσει. Μπορεί να παρατηρηθεί μετά από τραύμα στο χέρι (συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης), σε ορισμένους διαβητικούς, σε επιληπτικά άτομα ή άτομα με ηπατική νόσο. Δεν έχει αποδειχθεί, ωστόσο, ότι η κατάσταση σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Διεξάγεται σημαντική έρευνα για τη δημιουργία φαρμακευτικής αγωγής για την πάθηση, αλλά προς το παρόν καμία δεν είναι διαθέσιμη. Ως αποτέλεσμα, η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη διαθέσιμη θεραπεία. Χωρίς θεραπεία, το σύνδρομο Dupuytren μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια στη λειτουργικότητα των χεριών.

Πόσο καιρό θα χρειαστώ για να ανακάμψω από τη θεραπεία;

Οι χρόνοι ανάρρωσης εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά μπορεί να χρειαστεί νάρθηκας για πολλούς μήνες μετά την επέμβαση για να διατηρηθεί η χειρουργική διόρθωση του (των) δακτύλου (ων). Στην αρχή, θα πρέπει να φοράτε το νάρθηκα νύχτα και μέρα, αλλά αυτό συνήθως μειώνεται μετά από περίπου 15 ημέρες (όταν αφαιρούνται τα ράμματα σας).

Menu